Ideoita ja apuvälineitä huonoselkäisille

                                                                                                                        Päivitetty joulukuussa 2019

LOPPUELÄMÄNI HAASTE!

Selkäsairaus ja kipeät polvet ja jalat luovat haasteita puutarhan hoitoon. En voi juurikaan kumarrarella. Polvien takia en voi lainkaan kyykistyä enkä olla polvillani!! Kuulostaa hankalalta ja sitä se onkin.

Ilman pitkävartisia APUVÄLINEITÄ  pihan hoidosta ei tulisi mitään! 
Ne  mahdollistavat täysin työni puutarhassa. Hommat hoituu hitaammin, kun joutuu vaihtaa työvälineitä kädestä toiseen, mutta jos vaihtoehtona on se, ettei voi hoitaa pihaansa ollenkaan, se on pieni miinus!

HUOM! Tämä ei ole maksettu mainos !

Pitkävartiset ruohosakset soveltuvat moneen työhön. Niillä leikon kuihtuneet kukat ja kukkavarret, siistin penkkien reunoja, kuritan rikkiksiä eli kaikkeen mitä voi leikata.
Roskapoimurilla on kätevä tehdä melkein mitä tahansa. Sillä voi nyppästä pieniä rikkiksiä, nostella tavaroita maasta, vain mielikuvitus on rajana senkin käytössä. Kovalla käytöllä on, varsikin on pitänyt jo teipata jesarilla :)

Rikkaruohoraudalla poistan rikkiksiä, mutta käytän sitä paljon myös muuhunkin, kuten istuttamiseen:
Pyöräytän rikkaruohoraudalla maahan kolon, irrotan taimen purkista ja pudotan sen seisoviltani koloon!

Pahin ongelma on juolasen kitkeminen! Tavalliset pikkuheinät, rikat ja roskat lähtee roskapoimurilla pyöräyttämällä, mutta juolaheinä luistaa irti otteesta. Lisäksi se tunkeutuu syvälle maahan ja kivien alle, äärr!!!

KANTTAAMINEN ISTUALLAAN:
Tänä kesänä olen joutunut tehdä pihatöitä ensimmäistä kertaa tuolilla istuen. Kanttaaminen kävi oikein hyvin istuen, kuten kuvista näkyy.

Sain äitienpäiväksi tuollaisen light-lapion ja olen ihastunut siihen. Paljon kevyempi käsitellä, kuin normi pistolapio. Se soveltuu myös istutukseen hyvin.
Poimurilla nostelin tupot kottikärryihin.
Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen. Aikaahan tässä meni, mutta tehtyä tuli.
Minulla onkin "hyökkäysvaunu" aina täynnä työkaluja. Siellä ne on sikin sokin roskien kanssa, kuten kuvasta näkyy. Ehkä oma kärry niille, olisi järkevää.

 MUITA KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ :

KUKAT SOPIVALLE KORKEUDELLE:
Kesäkukkien kastelu ja hoito onnistuu parhaiten, kun ne ovat sopivalla korkeudella. (Tarvitsen kuitenkin  apua raskaiden ruukkujen ja mullan kantamissa.)

Parhaimmiksi käytännössä ovat osoittautuneet erilaiset pylväät ja muut systeemit, millä kasvit ja istutukset on saatu nostettua sopivalle korkeudelle.

PERUSAMPPELIT, joita voi käyttää missä vaan:




SEINÄAMPPELIT

Syksyllä amppeliin voi laittaa callunaa tai kanervaa tai vaikka katajanoksia.
Keväällä on mukava sujauttaa narsissit purkkeineen amppelin suojiin ja sisäänkäynti on kutsuvampi.

Myöhemmin amppeli koristellaan kesäkukilla.
PARVEKELAATIKOITA voi käyttää muuallakin, kuin parvekkeella:


Syksyksi istutetaan kanervaa tai callunaa.
PYLVÄÄT ja korokkeet ovat hyviä ratkaisuja kukkapurkeille ja ruukuille. Lähinnä vain mielikuvitus on rajana käyttömahdollisuuksille ja oivalluksille.

                                                  
Joskus oli tälläiset lecaharkoista tehdyt korokkeet pation reunalla.

KORISTETUOLIN päälle voi laittaa erilaisia asetelmia ja ruukkuja



Tarkoituksella pitkäksi jätetty KANTO antaa hyvän jalustan ruukulle. Kanto on osana sen ympärille kehiteltyä kukkapenkkiä.


Syksyksi callunaistutus

Pihalla on useampia KIVIPAASEJA, joiden päälle voi laittaa kukkaruukkuja ja syksyllä lyhtyjä yms. Meillä noita kiviä riittää, tähänkin käytetyt kivet löytyivät kaikki omalta tontilta.



KORKEAT KUKKALAATIKOT ovat nekin selkäystävällisiä.( nyttemmin hajonneet )




Kasvihuoneessa ei ole istutusaltaita, vaan taimet ovat hyllyköissä. Samat hyllyköt ovat käytössä keväällä sisällä taimikasvatuksen alkuvaiheessa.


Legaharkkojen päällä on perunalaatikoita nurinpäin. Hyvä taso kasvatuksille.
Ruukutuspöytä perunalaatikoista. Kastelukannut on myös korokkeella.

Kurpitsat viihtyy vanhaan perunalaatikkoon laitetussa multasäkissä ja koko komeus on nostettu korokkeelle.
Pienen "kasvimaan" voi tehdä vaikka ulos tuolille.
Mansikkakin kasvaa ruukussa tai amppelissa siinä missä maassakin.
Korotettu penkki on hyvä keino saada kasvit vähän ylemmäs.

Helppohoitoisuutta (kunhan istutustyöt on tehty) tarjoavat erilaiset puut, pensaat ja kärhöt.

Kuihtuneiden kukkien poisto käy vaikka näin: keittiön pöydällä. Amppeli vaan pöydälle ja saa istualtaan nyppiä :)

MIETTEITÄ:
Täytyy myöntää, etten aina ole jaksanut nähdä asioita valoisissa merkeissä. Kun selkäsairaus iski v. 2009 ja pienikin liikahdus oli tuskaa, ei siinä tullut ensimmäisenä pihanhoito mieleen.

Ajatuksissa oli hirvittävä pelko siitä, voinko enää jatkaa rakasta harrastustani.
Kun pahin vaihe helpottui, niin aloin nähdä asioita uusin silmin. Jos aion jatkaa pihan hoitamista, minun oli: 
*Pakko luopua ajatuksesta, että olisi rikkaruohotonta ja yleisilme aina siisti.

*Toiseksi, oli pakko rueta miettimään tapoja, miten voin käytännössä toteuttaa pihanhoitoa.

* Näin jälkikäteen sanottuna se ei ole aina ollut helppoa! Itkuakin on tuherrettu monet kerrat ja turhauduttu omaan avuttomuuteen. Joka ikinen kesä 😥

*Kukkapenkit voisi korottaa, mutta se veisi aikaa ja rahaa aivan liikaa ja olisi erittäin työlästä ja jonkun muun tehtävä!

*Niin kauan kun saan puolisolta apua puutarhatöihin, hän esimerkiksi leikkaa aina nurmikot, niin homma pysyy joten kuten hanskassa.

*Tontin reunamilla olevat pienet istutusalueet ovat kokeneet "luonnollisen poistuman". Pakko on ollut luopua, en jaksa enkä kykene.

*Keskityn etupihaan ja oleskelualueeseen.

*Olemme istuttaneet paljon lisää koristepensaita, pensasruusuja ym. Niistä on iloa ja hoituvat "lähes itsestään". (leikkaustarve on kuitenkin)

*Koirien myötä on joutunut myös sietämääm kaivamista, kuoppia sekä tallattuja ja katkenneita taimia!
Piha on nykyisin aidattu. joten yleisilmekin on muuttunut sen myötä.

*Silti haaveilen että pihalla voisin pitää toiset avoimet puutarhat-tapahtuman. Se vaatisi puolisoltakin isoa panosta. Jää nähtäväksi toteutuuko koskaan...

9 kommenttia:

  1. Minä ostin ruohosakset kesälomallani siksi, että saan kulkuväyliltä pois pitkät heinät, koska niissä voi olla punkkeja.

    VastaaPoista
  2. Ompas hyvä postaus! Näitä asioita kannattaa miettiä ja toteuttaa vaikkei kärsisikään selkäsairaudesta. Jokaisella on kuitenkin ainakin vanhuus edessä päin, jolloin kumartelu vaikeutuu varmasti.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi5/17/2018

    Olipa antoisaa, itsekin plen jo ikäihminen ja lopullisesti hurahtanut taimikasvatukseen ja puutarhanhoitoon. Kaikista hyvistä vinkeistä olen kiitollinen. Mietin keijunmekkojeni amppeleita ja nyt tiedän, missä ne tulevat viihtymään. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että löysit vinkkejä kirjoituksestani. Minusta oli mielekästä jakaa omat kokemukseni, jos niistä voisi olla apua muillekin. Ideat on vapaasti käytettävissä.

      Poista
  4. Jostain syystä huomasin tämän päivityksen vasta nyt. Erikoisen tuttua minulle on työskentely istualtaan. Olin keväällä lonkkaleikkauksessa ja sain tällä viikolla lääkäriltä "valtuudet" tehdä, mitä haluan. Nyt kertasin sinun tekstistäsi, miten jatkan puutarhatöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa jos sait ideoita pihan hoitoon täältä. Ihan tarkoituksella olen jakanut omia kokemuksia miten voi pihaa hoitaa, vaikkei olisi ihan täydessä iskussa. Ja hyvää tietoa vastaisuuden varalle nuoremmillekin.
      Poikkea toistekin.

      Poista
  5. Hilkka Nurmi3/24/2019

    Hei, lueskelin blogiasi pihalla käyttämistäsi apuvälineistä. Itsekin selkävammaisena harrastan puutarhanhoitoa ja ilman pikku-jakkaraa pihatöistä ei tulisi mitään. Mies tosin kantaa mullat ja tekee muut raskaimmat työt, mutta keksin alkaa käyttää lasten puutarhavälineitä. Niitä on nykyään metallisiakin eikä pelkästään muovisia. Ovat todella käteviä ja varsi on juuri sopivan pitkä. Joten nykyään puutarhahommelit sujuvat melkein kuin tanssi vaan. Hyvää tulevaa viljelykautta kaikille viherpeukaloille toivottaa Hilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi näköjään poiketa täällä useammin....
      Sama täällä, mies kantaa mullat ja muut säkit viereen. Siirtelee isommat ruukut paikoilleen ym. Olet keksinyt näppärästi työkalut itsellesi. Se on pakko olla kekseliäs, jos meinaa jatkaa pihahommia.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!