23.9.2017

Isot maksaruohot

Laiskuus on vaivannut, enkä ole saanut vastattua Navettapiian laittamaan kiitollisuushaasteeseen. Jos joku muukin on haastanut minut, niin tässäpä se tulee ja kiitos haasteesta joka tapauksessa.

SUURIN ja IHANIN kiitollisuuden aiheeni on reilu kolme viikkoa sitten syntynyt uusi lapsenlapsi. Mummukin eli, jälleen kerran, intensiivisesti mukana odotuksessa ja syntymässä. Helpotus ja kiitollisuus täytti mielen, kun kaikki meni hyvin ja terve tyttö näki päivänvalon.

Vauva perheineen asuu lähellä, joten voimme käydä milloin vain katsomassa. Vähintään kerran viikossa on käyty ihailemassa nyyttiä ja vajaan kahden vuoden ikäistä isoveljeä. Tämä on niin mahtava kiitollisuuden aihe, että muut jää sen varjoon.

Isojen maksaruohojen aika on nyt!  Nappi päätti osallistua esittelyyn :)

KOMEAMAKSARUOHO "Carl" on viime vuotinen hankinta ja se kasvanut kovasti. Nyt tuosta voisi jo jakaa muuallekin. Hyvä väri ja kukkii kauan, alottaa ensimmäisenä isoista. Olen tykästynyt tähän.

PUNAMAKSARUOHO  "Matrona" tai " Mohrchen" en ole varma kumpi on, vasta aloittelee kukintaa. Hitaasti kasvaa ja leviää, mielestäni. Lehdet on komeat, maksan värisiksi niitä kai voisi sanoa ja kukatkin kunnon punaiset.

Nämä kaks kuvaa edellisiltä vuosilta, mutta onko kyseessä sama laji??
KOMEAMAKSARUOHO "Herbstfreude" on nimihirviö, joka pitää aina tarkistaa. Tämä on niin pettymys kukinnan suhteen. Se ei ennätä kukkia, mutta kasvusto on komea ja tanakka ja nuppuja täynnä. Jälkeenpäin olen lukenut, että ehtii kukkia vain etelässä. Heräteostos ei siis kannata!!
Alempi kuva on siltä ainoalta vuodelta, jolloin siihen ehti tulla väriä. Voi vain kuvitella miten komea tuo on täydessä kukassa. Huokaus.

PUNAMAKSARUOHO  "Purple Emperor" aloittelee kukintaa, mutta se jää aika haljuksi, kukat on kovin haaleita minun makuun. Miksikähän tämäkin on nimetty punamaksaruohoksi??

Kyllästyin kesällä noihin vanhoihin isoihin maksaruohoihin ja revin/kaivoin kaikki pois. Ne vaan maata rötkötti pitkin pituuttaan eikä kukinnoillakaan voinut kehua. Keväällä ne menee, kun alkavat työntyä maasta. 

Tänään onkin ollut ulkona siivouspäivä, kuten varmaan monella muullakin. Kuiva ja kaunis ilma, joten tulipa katkottua pari jättikottikärryllistä kukkavarsia. 

Mitäs sinä olet puuhannut viikonloppuna?

31 kommenttia:

  1. Onnea mummille ja muille asian osaisille. Uusi elämä on aina ihme.

    Komeamaksaruohot ovat syksyllä kauniita. 'Carl' on minunkin suosikeitani - komea ja siteä. Muitakin hyviä lajikkeita on - varsinkin kirjavalehtiset on hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vauvaa voisi tuijottaa vaikka kuinka pitkään. Naapurin mummu sanoi kerran, että nukkuvaa lasta voisi katsoa viikon syömättä :)

      Jos sulla on jotain hyviä isomaksaruoholajikkeita tiedossa, niin kerrotko? Näitä pitäisi saada lisää....

      Poista
  2. Onnea lapsenlapsesta! Varmasti ihanaa!

    Kauniit maksaruohot. Meillä kukkii kolmea erilaista.

    Tämä päivä meni siivotessa ja kukkia asetellessa. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näitä voisi hankkia lisääkin, maksaruohoja siis ja lisää vauvojakin (vauva) on tulossa tammikuussa.

      Poista
  3. Oi ihanaa! Onnittelut kaikille!
    Isoot maksaruahot tääläki komeeloo, tua 'Carl' etunenäs. Mullaki vasta vuaren vanha, mutta kukkii hianosti ja varahi ja hyvän färisenä. Ny taitaa jäärä 'Herbstfreude' mullaki iliman färiä. Useempina vuasina on kyllä keriinny kukkia kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Viime vuonna minäkin tuon Carlin ostin, silloin tais tulla ihan muutama kukka, nyt on iso puska. Tykkään.

      Poista
  4. Minä niin tykkään maksaruohoista! Ihan kunnolla ei kukkinut minullakaan. Johtunee tästä oudosta kesästä. Nyt on lämmintä luvassa muutamaksi päiväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne sellasia loppukesän / syksyn komeita kukkijoita. Tanakat varret pitää ne hyvin pystyssä.

      Poista
  5. Onnea teille kaikille vauvan syntymän johosta!
    Kommeita on nuo maksaruohot, miulla ei vielä oo kukassa. Pittää hankkii tuota 'Carl' lajiketta niin kerkiis aikasemmin kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kannattaa hankkia Carl, oli kyllä niin positiivinen kokemus. Yllätti komeudellaan ja kukkii tosiaan hyvissä ajoin.

      Poista
  6. Voi onnea mummille! Voin kuvitella miten ihanaa puuhaa mummius on. Mitenhän tuon herbstfreuden etelässä ehtii kukkimaan -jutun kanssa on, juuri katselin Helsingissä puistossa ihan todella vähän punertavaa yksilöä ja kohtahan se talvi tupsahtaa. Muutoin kyllä pidän kovasti näistä maksaruohoista itse. Tuo Carl on tosi nätti ja kunnon punainen. Varsinkin tuota valkoista pörröistä taustaa vasten :) Koira ihan kuin saduissa, niin söpö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos.
      Kaipa senkin kukkimisessa on sitten eroja vuosittain. Toisaalta harmittaa, että on edes myynnissä lajikkeita, jotka hädin tuskin ehtivät kukkia. Pitäisi olla suotuisat olot.
      Nappi tykkää touhuilla pihalla mun kanssa. Käy välillä omilla reissuillaan pihan toisella laidalla ja sitten tulee taas katsomaan, että mitä se mamma puuhaa :) Välillä vetää hurjia spurtteja sakemannin kanssa, että angervopensaat vaan pölisee.

      Poista
  7. Lämpimät onnittelut teille isovanhemmille ja vauvan perheelle! Suloinen Nappi ja upeat maksaruohot!

    VastaaPoista
  8. Onnittelut uudesta perheenjäsenestä, kyllä tuollainen olento vie vähäksi aikaa ajatukset ja kirkastaa sateisenkin päivän! Nyt onneksi paistaa aurinko ja puutarha kutsuu. Minä aion tyhjentää valmistuneen puutarhajätekompostin jonnekin sopiviin kohtiin. Saan tilaa uusille haravointijätteille. Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. On se semmonen rakkaus-pakkaus <3
      Viikonloppuna tuli siivoiltua pihalla, tänään oli keskittyä sisätilojen siistimiseen, kun kaks päivää rampattu sisään ulos ja koirat perässä!

      Poista
  9. Onnea, onnea! Sinullakin on Sofia-ruusu. Ihmettelen kuinka laajalle se on levinnyt tunnetuksi tulemisellaan. Ihana raahelainen ruusu, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Täytyy sanoa, että ostin sen ihan kuvan perusteella, siis kukan ulkonäön takia. Vasta jälkeenpäin luin varmaan sun blogista sen tarinan. Onnittelin itseäni hyvästä valinnasta. Kaunis se onkin ja suuret kukat. On ihana, on :D

      Poista
  10. Lämpimät onnittelut pikkuisen johdosta!
    Pitää varmaan hankkia tuo kaunis Carl. Herbstfreude on usein ehtinyt kukkia, mutta nyt ei taida kokonaan avautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Suosittelen Carlin hankkimista. Olen kehunut sitä tuolla ylempänä vastauksissa jo moneen otteeseen.

      Poista
  11. Oikein paljon onnea mummulle. Nuo lastenlapset ovat elämän suola ja niin ihania. Nauti !!!
    On sulla mahtavia maksaruohoja, pitäis munkin hankkia edes yhden.

    VastaaPoista
  12. Onnea koko perheelle uudesta pikkuisesta♥ Aivan upeita nuo kuvat ja niin kauniita maksaruohoja!😍 Mukavaa alkanutta viikkoa sinne:)

    VastaaPoista
  13. Onnea mummolle. Minä teen komeamaksaruohosta asetelmia kotiin. Ei haittaa vaikka tänä vuonna eivät kerkiä kunnolla avautumaan. Käy kurkkaamassa.

    VastaaPoista
  14. Hienoja maksaruohoja, mutta kyllä tosiaan uusi lapsenlapsi on ihanista ihanin. Onnea onnea onnea! ♥
    Nappi on aina ihana myös. :)

    VastaaPoista
  15. Paljon onnea ihanan perhetapahtuman johdosta. Lapsenlapsen syntymä täyttää aina sydämen niin suurella kiitollisuudella.
    Komeita maksaruohoja ja niin söpö Nappi.

    VastaaPoista
  16. Onnea mummille! Komeat maksaruohot!

    VastaaPoista
  17. Onnittelut uudesta pienestä mummille ja perheelle. Komeat maksaruohot, se on harmi että osa kukkii niin myöhään.

    VastaaPoista
  18. Paljon Onnea mummille ja kokoperheelle! Kauniita maksaruohoja :)

    VastaaPoista
  19. Onnea mummille ja koko perheelle! Sinulla on upea kokoelma hienoja maksaruohoja. Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  20. Anonyymi10/07/2017

    Onnentoivotukset myös minulta <3 ja mukavaa syksyä :) RONJA

    https://ronjanelamaajaelamykset.blogspot.fi

    VastaaPoista
  21. Onnea suvun uudesta tulokkaasta! Maksaruohot on ihania, kauniita kuvia <3

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!