28.2.2017

Lobelian kasvatus siemenistä

Lobelia on ihana kesäkukka, joko yksinään amppelissa tai muiden kesäkukkien kumppanina. Olen monena vuonna kasvattanut lobeliat itse, siispä tänäkin vuonna. Ajattelin kertoa omat niksini sen kasvattamisesta.

Tässä minulla on kaksi viikkoa sitten kylvetyt lobelian taimet. Ovat kasvaneet tavallisen keittiön työvalon alla. Valot ovat olleet päällä käytännössä katsoen koko päivän, yöksi sammutettu. Sähkön hintaa ajatellen päätä huimaa, mutta mitä sitä ei tekisi pikku taimien eteen... ja sitä paitsi, harrastuksista saa aina maksaa :D :D
Siemenetkin olivat useamman vuoden vanhoja. Itivät silti todella hyvin.
Kasvatusastiana on minidonitsipakkaus, josta saa tällaisen kätevän minikasvarin. Multaa mahtuu n. 2,5 - 3 cm, mikä on ihan riittävä määrä. 
Laitettuani mullan, kostutin se kunnolla ja painelin peukalon päällä matalan "kuopan", johon oli helppo sirotella siemenet. Muutamassa päivässä nousivat pintaan ja kun mullan piti kosteana, ne kasvoivat nopeaan.
Tänään päätin koulia ne. Minusta tämä kylvötapa on kätevä koulimista ajatellen, saan nostettua lusikalla koko paakun kerralla ja siirrettyä uuteen kasvupaikkaan.

Teen valmiiksi multaan kolon, johon saa paakun laskettua nopeasti ja vaivatta.
Ei ehdi taimipaakku edes kissaa sanoa, kun on jo uudessa purkissa :D
Sitten vaan vettä päälle ja ei kun odottamaan. Näissä purkeissa ne mahtuu kasvamaan istuttamiseen saakka.

Jos jollakin on vielä kätevämpi kikka niin kertokoon ihmeessä. Toki voisi kylvää suoraan isompiin taimipurkkeihin tuon "tuppaa" mutta minikasvarissa tuntuvat viihtyvän ja kasvavan. 

Katsotaan vaikka parin viikon päästä mitä niille kuuluu. Ja hei, vielä ehdit sinäkin kasvattaa omat lobeliasi! Lajeja on monia, värejä samoin. Mulla sattui olemaan riippalobelia Saphirin siemeniä valmiina.  

38 kommenttia:

  1. Onpa ihanan topakan näköisiä taimia. :)
    En ole koskaan kasvattanut lobeliaa... enkä käyttänyt noita minidonitsilaatikoita. Nehän ovatkin hyviä, koska ei ole reikiä pohjassa!
    Kiitos hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä. Tein kyllä reiät sekä pohjaan että kanteen. Jos tulee liikaa kasteltua/sumuteltua, niin valuu liiat vedet pohjasta pois.

      Poista
  2. Söpöt kasviryppäät ja onpa muuten kätevä pikkukasvari! :)

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköiset taimet ,minä en ole vielä mitään laittanut:)

    VastaaPoista
  4. Hyvä pikkukasvari Näytti hienolta kiitos minä sainkin hyvän opetuksen hyvää alkavaa kevättä Sinulle:)

    VastaaPoista
  5. Olipas näppärää! Jotenkin olen kuvitellut lobelian olevan vaikea kasvatettava, en tiedä mistä se ajatus on tullut. Tuota pitää kyllä kokeilla sillä tykkään käyttää lobeliaa kesäkukkaistutusten täytteenä. Kiitos tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan muitakin keinoja, mutta noin minä teen. Jotku koulii yksittäin lobeliatkin, mun hermot ei kestäis.

      Poista
  6. Ompas pöyheetä mättähiä. Nuasta kasvaa taas kunnon puskat :) Omat kylyvökset laitan kans viinirypälerasioohin. Non nii näppäriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noissa taimi poikineen, taitaa olla liikaakin siementä, mutta ku sitä aina pölähtää liikaa. Sehän on yhtä jauhetta koko pussin sisältö!
      Viinirypälerasiat on käteviä kans ja korkeampia isommille taimille.

      Poista
  7. Minä olen jättänyt peittämättä lobelian siemenet. Ei ole läheskään tuossa vaiheessa vielä. Ehkä laitan uuden satsin noilla neuvoillasi, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin jätän peittämättä, jäi vain erikseen mainitsematta. Kokeile vaan, onnistuu varmasti :)

      Poista
  8. Kiitos tästä! Tänä vuonna ajattelin kokeilla Lobeliaa ja Mustasilmäsusannaa, joten vinkit tulivat todella tarpeeseen :) Olen säästänyt rypälerasiaa tätä varten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä. Muista sitten tosiaan ettei siemeniä peitetä, ovat niin pientä höttöä, että pinnalle jätetään! Sulla on jo hyvä pienoiskasvari odottamalla käyttöä :)

      Poista
  9. Hups - minä kylvän lobeliat vasta huhtikuussa :D
    Kylvän suoraan taimipurkkeihin, enkä kouli mitenkään vaan sitten toukokuun lopulla saatan leikata puukolla tuppaan kahtia, kolmeksi tai neljäksi.
    Tuo pikkukasvari on nätti, ja ajaa asiansa loistavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne ehtii vähän myöhemminkin, mutta tänä keväänä olen ollut ajoissa liikkeellä. Tuo sinun konstikin on varmasti hyvä ja toimiva.

      Poista
  10. Kiitos vinkeistä. En olekaan osannut ajatella, että lobeliat koulitaan noin isoina tuppaina. Pitääpä kokeilla joskus. Tänä keväänä en taida lobeliaa kasvattaa. On jo niin paljon muita kasveja kylvetty ja suunnitelmissa kylvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä. Ehkä mulla on tuossa liikaakin pikkutainta yhdessä tuppaassa, mutta se kylväminen on niin hankalaa, kun siemenet on sellaista höttöpölyä.
      Kyllä niitä kylvettäviä lajeja tuppaa kertymään enemmän kuin olis mahdollista kasvattaakaan :)

      Poista
  11. Onpas terhakat lobeliat! Tosi näppärät systeemit olet kehittänyt, kyllä huomaa, että olet ennekin taimia kasvatellut☺

    VastaaPoista
  12. Onpas näppärän näköistä! Nyt siis ensin kaupasta minidonitseja :)

    Mukavaa alkanutta maaliskuuta!

    VastaaPoista
  13. Hyvinvoivan näköisiä taimia!

    VastaaPoista
  14. Kiitos vinkeistä, en ole koskaan uskaltanut kokeilla lobeliaa. Kysyisin vielä, että tarviiko niitä vielä harventaa koulinnan jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole pakko, mutta tietysti voi vaikka jakaa paakun kahtia.

      Poista
  15. Tällaiset hyväksi havaitut ohjeet ovat todella hyödyllisiä. Terhakat taimet tulossa.

    VastaaPoista
  16. Hyvää työtä teet! Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  17. Tosi virkeän näköiset taimet! Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  18. Hyvä konsti kylvää lobeliaa, kiitos vinkistä. Mulla on Lobeliat jo kasvamassa pienissä poteissa, josta ne sitten siirrän omiin ruukkuihin. Onneksi nykyään löytää taimikasvatusvinkkejä näin helposti, joskus vuosia sitten kun ekan kerran kylvin Lobeliaa, tuskastelin, että niin pieniä taimia pitää yksitellen koulia ruukkuun. Kunnes joku mulle valaisi asiaa, että ne saa kasvaa mättäinä. No saatiimpa ainaki hyvät naurut mun taimikasvatusyritykselle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen myös tuskastellut tuon taimien yksitellen koulimisen kanssa! Mikä valaistuminen, että ne voi koulia mättäinä! :D Toiminee lie aika monen muunkin kasvin kohdalla..?

      Poista
  19. Anonyymi5/21/2017

    Ota talteen isojen suklaamunien kennoja, laita multaa jokaiseen "kuoppaan", paina pieni kuoppa multaan, johon kylvät lobelian tai muun kukan siemenet/siemenen, sumuta multa kosteaksi ja laita toinen kenno päälle, johon olet pistellyt pieniä reikiä. Helppo siirtää kasvit myöhemmin omiin kasvupaikkohin ilman turhia välikoulimisia.




    VastaaPoista
  20. Anonyymi5/21/2017

    Tänä keväänä istutin kukkia ensimmäistä kertaa. Lobelia on juuri itämässä. Olen vähän myöhässä, mutta on kevätkin, ainakin täällä Turussa.No minäkin laitoin siemenet erikseen, en ryppäiksi. Saa nähdä tuleeko niistä mitään. Kasvualustana iso pyöreä kukkaruukun alunen. En peittänyt siemeniä mullalla.Ensi keväänä laitan sitten, kuten ohjeessasi kerroit. Hyvä idea tuo donitsilaatikko. Garden Lobelia Magic Mix.

    VastaaPoista
  21. Mikähän meni pieleen, kun kylvin Lobelian siemenet kuusi päivää sitten, eikä niissä näy minkäänlaista eloa. Tein pintakylvönä, vähän taputtelin siihen mullan pinnalle niitä. Onko itämisaika pitkä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottele vielä, uskousin että muutamassa päivässä itävät. Tasainen kosteus tärkeää.

      Poista
    2. Odottele vielä, uskousin että muutamassa päivässä itävät. Tasainen kosteus tärkeää.

      Poista
    3. Kiitos rauhoittelusta, liian malttamattomana oottelin niiden heti puskevan vihreää näkyviin. Ilokseni eilen illalla näin kylvöksen pinnan vihertävän. Mikä ihanuus seurata, samettikukat ovat ensimmäiset sirkkalehdet työntäneet mullasta ja nyt lobeliat. Tässä on samaa iloa kuin minkä tahansa elollisen ihmisen tai eläimen kasvun seuraamisessa.

      Poista
  22. Ensimmäisen kerran tänä vuonna uskalsin minäkin koittaa. Ei aikasempaa kokemusta juuri lainkaan mistään siemenestä kasvatettavasta. Laitoin ne sitten tavalliseen kukkaruukkuun tasaisesti ja siellä ne vihertää. Vasta tosi hentona. Mietin minäkin että miten ihmeessä jaksan yksi kerrallaan ne siirtää, mut onneksi tajusin ettiä ohjetta netistä. Ihania taimia sulla ollut, mitähän vielä kerkeäisi parvekkeelle idättää noilla sinun ohjeilla?

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!