8.1.2017

Mitä tällekin tekis?

Olen huono leikkamaan puita ja pensaita, myönnän heti. Ruusupensaita olen nyt oppinut jotenkin leikkaamaan keväisin, mutta esim. syreenit on kompastuskivi.

Osaisko joku viisaampi sanoa mitä tälle vanhalle unkarinsyreenille kannattas tehdä? Se on istutettu ihan ensimmäisenä tyhjään pihaan, siitä alkaa olla kohta 30v. En varmaankaan tehnyt minkäänlaista istutusleikkausta aikoinaan, en raaskinut enkä tajunnut. Virhe!!

Siitä on leikattu useampana vuonna vanhimpia oksia pois ja nyt se näyttää tuolle. Karmea on, myönnetään häpeillen. Haluisin tästä vielä kunnon syreenin, onko toive ihan turha?? Auttaako jos vetää ihan alhaalta poikki, tekee tietysti vaan hirveän määrän noita ohuita, silmuttomia versoja.

Suurin ongelma on se, että oksat taipuu alaspäin, varsinkin kukinta-aikaan. Niissä ei ole lehtiä tai oksia ollenkaan alhaalla. Ovat ilmeisesti kasvaneet joistakin "vesiversoista". Olen yrittänyt katkoa noita nopeasti kasvavia oksia joko heti maasta tai ylempää silmun yläpuolelta.
Syreeni on sellaisella paikalla, ettei saisi olla kovin leveänä ja olen katkonut kaikki vähänkin leviävät/ kääntyvät oksat pois, koska tuosta on käveltävä läheltä. Toisella puolen on kukkapenkki ja toisella puolen kiikku lähellä. Muutenkin kasvaa liki takavasemmalla näkyvää terijoensalavaa.

Nyt on hyvät neuvot tarpeen!

Täältä  näet mitä syreenille tapahtui vuonna 2022

23 kommenttia:

  1. Siinä saattaa olla ihan oikea kasvi, vaan väärässä paikassa. Syreeni luontojaan leviää ylhäältä kuorttaen sivuille. Saksimalla sitä voi koittaa pitää pienempänä, mutta torsoja jää.

    Syreeni nuorennetaan aivan kuten olet tehnytkin vanhimpia runkoja tyvestä katkasemalla. Jos vedät kokonaan tuon nurin, niin niitä vesiversoja kasvaa satamäärin ja muutamassa vuodessa tilanne on sama kuin nyt. Eli sinulla on luontaisesti leveämpi kasvi, kuin mitä tila antaisi myöten.

    Vaihtoehdot ovat mielestäni seuraavat: hävität koko syreenin kaivamalla myös juuriston pois, koska se muuten vesoo sieltä raivokkaasti. Voit istuttaa paikkaa jonkin pilarimaisen puun. Esimerkiksi pilaripihlaja sopisi tuohon hyvin.

    Toinen vaihtoehto on leikkoa tyvestä kerran vuodessa yksi tai kaksi vanhinta runkoa, kuten olet tehnytkin. Lopun aikaa kuritat saksilla liikaa leviäviä oksia. Tämä on jatkuvan taistelun tie, sillä syreeni haluaa leveillä mahdollisimman suuren tilan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tita. Ylöskaivaminen oli itselläkin mielessä, mutta on siinä homma! Täytyy katsoa jatkanko valitsemallani linjalla ;) Ahkeraa leikkausta tiedossa siis.

    VastaaPoista
  3. Syreeni tosiaan neuvotaan leikkaamaan juuri Titan neuvomalla tavalla. Leikkaus vaatii kärsivällisyyttä ja kannattaa ajoittaa leikkaukset useammalle vuodella ja leikata vain ihan pahimmat ja mahdollisesti revenneet rungot maata vasten poikki. Versonnalta ei valitettavasti leikkuun jälkeen mitenkään säästy, mutta jos syreenin leikkaa kokonaisuudessaan alas, tilanne vain pahenee versojen osalta ja kukinta jää useammaksi vuodeksi saamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan leikattu tosiaan useana vuonna niitä vanhimpia oksia pois. Näin olen lukenut jostakin ohjeista. Tuo vesojen kasvuinto kyllä yllätti, silläkin kyselin lisäohjeita. Nytpä tietää mitä tuleman pitää ja leikkaamassa saa olla. Kiitos sinullekin vastauksesta.

      Poista
  4. Minullakin on samalainen roplema kuin sinulla olen leikeelyt samalla tavalla Hyvää minäkin sain täältä hyvää ohjetta. kiva tää bloggaus kun saa hienoja vinkkejä kiitos sinun kun otit tämän kyselyn esille ja ohjeitä tulee ihanasti kavereilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepäs sattui hyvin. Hyvä jos sait sinäkin hyviä neuvoja.

      Poista
  5. Minä en osaa sanoa neuvoja sinulle. Mutta mullakin on ollut kaksi unkarinsyreeniä, kans jo reilusti yli 30 vuotiaita.
    Ja eikä mitä........ne ovat tosi pieniä edelleen, kukkivat vähän.
    Varmasti istutettu aikoinaan väärään paikkaan. Käskin viime keväänä isännän hävittää pois, en muista mitä teki?? Mä oon nollaosaava puutarhuri :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän se isäntä mahtoi niille tehdä? Kova homma tuntuu olevan ylöskaivaminen.

      Poista
  6. Enpä minäkään taida osata neuvoa. Yksi vaihtoehto tosin on, että napsii liikaversot vuosittain pois ja hiukan vain lyhentää paksujen oksien latvoja.

    VastaaPoista
  7. Nuo pari ensimmäistä ohjetta ovat varmasti toimivat, jos syreeni aluperin kasvaa sopivassa maaperässä. Syreenit ovat hidaskasvuisia, joten niitä ei kannata hätiköiden poistaa - voi tulla katumapäälle. Kukat ja tuoksu ovat kuitenkin mahtavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat. Paikka on ilmeisesti muuten sopiva, koska on kukkinut kovasti, mutta nyt pihan muuttuessa vuosien saatossa, on vähän tiellä.
      Ylöskaivaminen ei tunnu houkuttelevan, joten leikataan ja kuritetaan ;)

      Poista
  8. Noiden parin ensimmäisen ohjeen kannalla minäkin olen. Hyviä vinkkejä olet saanut :)

    VastaaPoista
  9. Sama ongelma. Enkä oo tohtinu kauhiasti leikatakkaa. Tarttis ny keväällä eres jotaki teherä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä tuli hyviä neuvoja. Niitä noudattamalla onnistut sinäkin.

      Poista
  10. Miedän unkarinsireeni kaivettiin ylös viime keväänä. Parina talvena lumi painoi ja katkoi oksia ja syreeni alkoi kasvattamaan hirmuisesti versoja.
    Viime talven jäinen sade katkoi loputkin isot oksat ja Beibe hermostui ränkyn näköiseen puskaan.
    Ei ollut ihan pikku projekti sen hävittäminen! Kyllä siinä monta päivää meni ja traktoriakin tarvittiin juurakon maasta vetämiseen.
    Ollaan ihan tyytyväisiä ratkaisuun, koska olisi kestänyt vuosia ja vuosia, että syreeni olisi alkanut taas kukkimaan. Vaikka onkin ikävä ihanaa kukkivaa puskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota just pelkäsinkin, taitaa olla melkoinen operaatio vanhan juurakon ylöskaivuu. Taidan luovuttaa sen suhteen...

      Poista
  11. oletkin jo saanut hyvät ohjeet

    VastaaPoista
  12. Itse leikkasin vanhan unkarin syreenin alhaalta alas ja sen jälkeen yrittänyt pitää sitä kurissa leikkaamalla. Kurkistahan blogiini, jätin sinulle haasteen 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli onnistuu silläkin lailla. Hyvä tietää.
      Kiitos Mari, käyn kurkkaamassa, vaikka jotenkin nyt on laiska fiilis näihin haasteisiin ollu.

      Poista
  13. Kiitos kaikille kommentoneille! Sain hyviä ohjeita ja luultavasti muutkin. Uskoisin ettemme ala sitä kaivaa ylös, vaan joko toimimme kuten tähän asti eli vanhimmasta päästä oksat alhaalta alas ja sitten kuritellaan versoja reippaalla kädellä. Toinen mahdollisuus kuulostaisi olevan alasleikkaus, mutta sitten vasta niitä versoja kasvaakin...

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!